De la mecanic auto la faimă globală


Multe vedete cu care sunteți obișnuiți de pe micul sau marele ecran au început din cu totul altă parte. Am pus cap la cap o listă cu unii dintre cei mai influenți oameni din lume care au cunoștințe solide în materie de mecanică auto sau a căror pasiune pentru acest domeniu i-a determinat pe aceștia să o împărtășească cu restul lumii.

Profesia de mecanic auto a apărut în secolul XVIII când au fost construite primele mașini din lume. Dezvoltarea industriei auto s-a intensificat în anii 30l când a început producția rapidă de mașini, lucru care a condus la o creștere a necesarului de lucrători care se ocupau de întreținerea vehiculelor. Cu fiecare an, meseria de mecanic auto (și mai nou, și diagnostician) devine din ce în ce mai complicată.

Regina Angliei (Pinterest) (1)

Regina Angliei. Sursa: Pinterest

Regina Elisabeta a II a Marii Britanii, monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria Angliei,  și-a devotat viața în serviciul țării, mai ales în timpul celui de al doilea război mondial când  a lucrat ca mecanic auto și a devenit prima femeie din familia regală care s-a înrolat în armată. Regina avea doar 18 ani în 1944 când s-a alăturat Serviciului Teritorial pentru Femei (ATS)   unde a învățat să conducă camioane și bazele mecanicii. Timp de 6 săptămâni a făcut pregătirea necesară pentru a-și dezvolta abilitățile de mecanic auto, învățând să dezmembreze, să repare și să reconstruiască motoare.

Ferrucio Lamborgini este fondatorul brandului de mașini de lux Lamborghini, lansat în 1963. În tinerețe a fost pasionat de mașini și de mecanismele ce stăteau la baza creării unei mașini fiabile . În 1940 s-a înrolat în armată, unde a lucrat ca mecanic pentru forțele aeriene italiene, „Regia Aeronautica Italiana”.

Ferruccio Lamborghini(Wikipedia) (1)

Ferruccio Lamborghini. Sursa: Wikipedia

Billy Joel. Sursa: Wikipedia

Muzicianul Billy Joel, numit și „Piano man”, după hitul său omonim, și-a transformat dragostea pentru motociclete într-un garaj-muzeu numit „20th Century Cycles” pe care l-a inaugurat pe data de 6 noiembrie 2010 și care se află în Oyster Bay, New York. Garajul lui Joel adăpostește 56 de motociclete de colecție, printre care și un Harley XLCR din 1977. Muzeul care a fost în trecut o reprezentanță Ford a fost complet renovat de Joel și transformat într-un showroom modern cu caracteristicile unei galerii de artă.

Prezentatorul TV Jay Leno, gazda show-ului „The Tonight Show with Jay Leno”, este pasionat de mașini. Atât de pasionat, încât în anul 2015 a lansat emisiunea „Jay Leno’s Garage”  în care analizează toate tipurile de mașini precum faimosul McLaren P1 și Ferrari 812 GTS. Showul a fost atât de apreciat de public încât în anul 2016 a câștigat un premiu Emmy pentru „ Cea mai bună emisiune de non-ficțiune în format scurt”. Jay Leno scrie și articole pentru revista  „Popular Mechanics” din America.

Jay Leno. Sursa: Wikipedia

Radu Palaniță este câștigătorul concursului „Românii au talent” din anul 2020. De profesie este mecanic auto, însă ambiția și pasiunea sa pentru muzică l-au determinat pe acesta să participe la cea mai mare competiție de talente din România. Ce a mai făcut în ultima vreme.

Marian Iancu, cunoscut în lumea sportului drept fostul patron al clubului de fotbal Politehnica Timișoara. Ceea ce multă lume nu știe despre el este că prima lui meserie a fost de mecanic auto, lucrând la unul dintre cele mai mari service-uri auto din București în anii 80.  După revoluție,  a reușit să strângă suma necesară de bani și  și-a deschis un magazin cu piese Dacia.