Pentru că Ziua Mecanicilor Auto este un omagiu adus pasiunii și dedicării cu care meseriașii din industria reparațiilor auto au grijă, zi de zi, de siguranța și confortul celor din spatele volanului.
Din 2020, aniversarea de pe 30 iunie este o sărbătoare pe care vrem să o transformăm într-o tradiție.
Am pregatit pentru aceasta zi speciala 3 filme cu 3 mecanici speciali.
Primul, al carui personaj principal este Eduard Feliuc:
E un învingător. Așa a fost mereu. Proprietarul primului magazin online de piese lansat vreodată în România, electricianul auto Eduard Fediuc a ajuns la spital în 2007 cu accident vascular cerebral.
Simțea cum își pierdea ușor-ușor funcțiile motrice pe partea stângă. Anual, în România, sunt înregistrate aproximativ 55 de mii de accidente vasculare – pe lângă rata ridicată de mortalitate, AVC-ul schimbă radical viețile, pentru că poate provoca dizabilități permanente, precum paralizia, dar și dificultăți în vorbire și-n gândire.
Azi, Eduard lucrează zilnic pentru recuperarea lui și învinge cu fiecare secundă. L-au ținut viu încrederea în el și pasiunea pentru electrica auto, meserie pe care o iubește și pe care n-ar schimba-o cu nimic altceva.
Nu e o muncă ușoară: necesită curiozitate, cunoștințe tehnologice și specializare permanentă.
Un om dintr-o bucată, corect, căruia îi plac cel mai mult… provocările, Eduard își asumă zilnic responsabilitatea pentru siguranța conducătorilor auto și pasagerilor lor, precum și a celorlalți participanți la trafic.
Cu multă muncă și exercițiu, și mai ales răbdare, s-a pus pe picioare.
Pentru că știe ce înseamnă să depindă de alții și prin ce-a trecut, și că starea de sanatate fizică e determinată de starea de sănătate psihică și de mentalitate, Eduard Fediuc vorbește azi despre cum se repară oamenii.
Nu doar mașinile.
Povestea lui este povestea unui adevărat luptător si poate fi urmarita aici:
Filmul nr. 2, al carui personaj principal este Claudiu Pleștean.
Nimic nu este imposibil dacă iubești ceea ce faci! Cel mai bun exemplu este Claudiu Pleștean, mecanic de meserie, care astăzi se mândrește cu două titluri de vicecampion, două titluri de campion național și multe alte premii internaționale la Off-Road.
Ghidat de pasiunea pentru competiții și mașini, a învățat singur, s-a adaptat și s-a perfecționat în timp ca să ajungă la cel mai înalt nivel. A început să fure meserie de la 14 ani de la cei mai pricepuți, iar astăzi combină două pasiuni într-una singură – își repară singur mașina care-i deschide calea către podium și s-a dedicat 100% mecanicii pentru off-road.
Povestea lui se poate urmari aici:
Se spune că nici o meserie care-ți place nu e grea și că o vei învăța cu interes toata viața, cu toate noutățile ce vor aparea. Hai să fim cinstiți: meseria de mecanic CHIAR E o meserie grea. Vine la pachet cu mult efort fizic, risc de boli profesionale, și cu enorm de multă responsabilitate (viața și siguranța șoferilor și a pasagerilor lor).
În mecanica auto, nu prea avem forţe proaspete şi nici soluţii pentru forţa de muncă îmbătrânită. Tinerii fie pleacă în străinătate, fie se îndreaptă către alte meserii, iar profesioniştii ies la pensie unul câte unul. Calificările pentru învățământul profesional, mecanic auto și tinichigiu-vopsitor auto au azi o durată a școlarizării de trei ani. Pe perioada școlarizării, elevii care nu au absențe nemotivate beneficiază de bursă și-și desfășoară stagiile de pregătire practică la diferiți agenți economici parteneri.
Am stat de vorbă cu generația tânără, ca să vedem cum se vede această profesie care face cinste celor care-o practică prin ochii celor care învață acum cum s-o ducă mai departe: Ionuț Marchidăneasa, 18 ani, ucenic mecanic auto.
No comment